Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Άρθρα και Νέα της AlpaTec » Αναβάθμιση Ταμειακών 2023

Αναβάθμιση Ταμειακών 2023

Αναβάθμιση Ταμειακών και διασύνδεση με POS

Έχει περάσει μόνο λίγος καιρός από τότε που οι επαγγελματίες άλλαξαν τις ταμειακές μηχανές τους ώστε να διασυνδεθούν με τα συστήματα της εφορίας. Τώρα πρέπει να τις αναβαθμίσουν ώστε να συμμορφωθούν με τις ΝΕΕΣ προδιαγραφές!

Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) στέλνει νέες προδιαγραφές για την αναβάθμιση 300.000 ταμειακών μηχανών, με στόχο τη διασύνδεσή τους με τα μηχανήματα πληρωμής POS. Ζητά παράλληλα και αντικατάσταση 140.000 ΕΑΦΔΣΣ με φορολογικούς μηχανισμούς νέας γενιάς! Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα στο καλοκαίρι! Αυτό το καλοκαίρι, όχι κάποιο καλοκαίρι! (σ.σ.: καλά, ούτε για αστείο)

Τι αλλάζει πρακτικά στις ταμειακές μηχανές;


Μετά τις αναβαθμίσεις, οι ταμειακές και τα POS δεν θα λειτουργούν αυτόνομα στις συναλλαγές με κάρτες. Δηλαδή, για πληρωμές με κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής. Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Στην ΑΑΔΕ θέλουν να “σταματήσουν” το φαινόμενο, ενώ κάποια επιχείρηση πληρώνεται για ένα προϊόν ή παροχή υπηρεσίας μέσω κάρτας, εντούτοις δεν εκδίδει την αντίστοιχη απόδειξη με αποτέλεσμα, αφενός να χάνεται ένα μέρος φορολογητέας ύλης και αφετέρου να μην αποδίδεται ο ΦΠΑ που έχει εισπραχθεί. Όπως προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, στο εξής όποιος εντοπίζεται να μην αποδίδει ΦΠΑ, θα πληρώνει υψηλά πρόστιμα που μπορεί να φτάσουν και τις 50.000€.

Ειδικότερα, με το νέο σύστημα ο κύκλος θα “κλείνει” ως εξής:

  1. H συναλλαγή ξεκινά τις αναβαθμισμένες ταμειακές μηχανές. Ο χειριστής της ταμειακής επιλέγει “πληρωμή με κάρτα” και η ταμειακή στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.
  2. Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στην ταμειακή μηχανή τη λήψη του αιτήματος και την βάζει σε αναμονή απάντησης.
  3. Το POS συνδέεται στον πάροχο πληρωμών (τράπεζα ή άλλη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε:
    α) έγκριση β) απόρριψη γ) διακοπή της συναλλαγής.
  4. Το σύστημα EFT/POS “απαντά” στην ταμειακή με το τελικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, ταυτόχρονα, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (αριθμός συναλλαγής, κωδικός έγκρισης κ.λπ.) αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από την ταμειακή.
  5. Η ταμειακή μηχανή (ΦΗΜ) επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/POS, τότε το EFT/POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

Εστίαση (το μεγάλο στοίχημα)


Το μεγάλο εγχείρημα αφορά την εστίαση. Βεβαία, δεν συμπεριλαμβάνεται στην τρέχουσα αναβάθμιση και από ότι φαίνεται θα αργήσει να ξεκινήσει η υλοποίηση του. Αυτό που συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις είναι να χρησιμοποιούνται μηχανισμοί που δεν καταγράφουν τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στον ΦΗΜ, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στη φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη και διαγράφεται τζίρος εκ των υστέρων. Γι’ αυτό οι επιχειρηματίες θα πρέπει να προμηθευτούν (μελλοντικά όχι κατά την τρέχουσα αναβάθμισση) ταμειακές μηχανές ή νέων προδιαγραφών φορολογικούς μηχανισμούς, που θα αποτελούν μέρος ενός “κλειστού” κυκλώματος με τα μηχανήματα παραγγελίας και τα POS. Υπολογίζεται ότι την εστίαση πρέπει να αλλάξουν 80.000 παλαιού τύπου ταμειακές μηχανές και 10.000 φορολογικοί μηχανισμοί.
σ.σ.: όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουν αλλάξει πολλές φορές (και συνήθως προς την αντίθετη κατεύθυνση). οι οδηγίες και οι προδιαγραφές για την ορθή λειτουργία των χώρων εστίασης. Πιστεύουμε πως μέχρι την τελική υλοποίηση θα χρειαστεί πολύς χρόνος.

ταμειακές μηχανές με αναβάθμιση

Εφαρμογή και διαδικασίες


Βέβαια, υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή όλων αυτών των αλλαγών στις ταμειακές μηχανές, κυρίως λειτουργικές δυσκολίες, λάθη κλπ. Πάντως έχουμε ξεκινήσει τις αναβαθμίσεις για κάποια μοντέλα ταμειακών (όχι όλα, όχι όλες οι εταιρείες). Μέχρι τώρα η διαδικασία είναι ομαλή και χωρίς προβλήματα.

Αναβάθμιση ταμειακών τώρα…Διασύνδεση POS αργότερα


Η διασύνδεση με τα POS δεν θα γίνεται ταυτόχρονα με την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών αλλά σε δεύτερο χρόνο. Μοναδική υποχρέωση, σε πρώτη φάση είναι να αναβαθμιστούν όλα τα ταμειακά συστήματα, ώστε να είναι έτοιμα. Το υπουργείο έχει προβλέψει και επιδότηση για την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών. Μην παραλείψετε να δείτε αν είστε δικαιούχος
Επίσης το κόστος της αναβάθμισης μπορεί να είναι διαφορετικό από εταιρεία σε εταιρεία ή ακόμα και μοντέλο.. Μιλήστε με τον υπεύθυνο τεχνικό της ταμειακής σας για να σας ενημερώσει.

Αναβαθμίσεις…με συνέχεια


Είναι ευνόητο, ότι μετά τις επικείμενες αναβαθμίσεις, οι ανάγκες υποστήριξης των ταμειακών μηχανών θα είναι αυξημένες. Κυρίως λόγω της διασύνδεσης ΦΗΜ-EFT/POS και των κατά καιρούς προβλημάτων που θα εμφανίζονται, αλλά και του άγχους που προκαλούν, οι σε τακτικά διαστήματα, αποφάσεις της Φορολογικής Αρχής για υψηλά πρόστιμα, σε χρήστες ταμειακών μηχανών σε περιπτώσεις, απίθανων όπως διαπιστώνουμε και πολύ …ευφάνταστων παραβάσεων.

Εμείς, σε συνεργασία με τις κατασκευάστριες εταιρείες, προτείνουμε στους πελάτες μας να προτιμήσουν προϊόντα (ταμειακές, ΦΗΜ) που δίνουν την δυνατότητα:
α} ετήσιου συμβολαίου συντήρησης. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, τη ΔΩΡΕΑΝ διάθεση νέων αναβαθμίσεων και μάλιστα απομακρυσμένα.
β} ή διαθέτουν ΔΩΡΕΑΝ τις αναβαθμίσεις με απομακρυσμένη σύνδεση.

Έτσι θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε γρήγορα και αποτελεσματικά (και κυρίως πιο οικονομικά) σε όλες τις αλλαγές που μπορεί να προωθήσει η Φορολογική Αρχή στο μέλλον για τις ταμειακές μηχανές.

σ.σ.:Να επισημάνουμε εδώ πως ότι και να επιλέξετε, να θυμάστε, πως δεν θα συμπεριλαμβάνει κόστος εργασίας τεχνικού ή ανταλλακτικών

Η AlpaTec είναι κοντά σας για την νέα αναβάθμιση της ταμειακής σας με χρήσιμα εργαλεία αλλά και με άμεση εξυπηρέτηση.