Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Home » Άρθρα και Νέα της AlpaTec » Κλωνοποίηση Δίσκου

Κλωνοποίηση Δίσκου

Τι είναι η κλωνοποίηση δίσκου;

Ένας κλώνος είναι ένα αντίγραφο. Η κλωνοποίηση δίσκων (που εκτελείται από το λογισμικό κλωνοποίησης σκληρού δίσκου) είναι ένα σημαντικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση και την προστασία δεδομένων. Βασικά, η κλωνοποίηση δίσκου είναι η διαδικασία τέλειας αντιγραφής κάθε κομματιού πληροφορίας από έναν σκληρό δίσκο υπολογιστή σε έναν άλλο δίσκο. Συχνά, τα περιεχόμενα του πρώτου δίσκου εγγράφονται σε ένα αρχείο εικόνας ως ενδιάμεσο βήμα. Στη συνέχεια δημιουργείται ο δεύτερος δίσκος με τα περιεχόμενα της εικόνας.

Πως χρησιμοποιώ την κλωνοποίηση δίσκου;

Το λογισμικό κλωνοποίησης δίσκων αναπαράγει το λειτουργικό σύστημα, τις μονάδες δίσκου, το λογισμικό και τις ενημερώσεις ενός υπολογιστή. Καταργεί τη χρονοβόρα τεχνική διαδικασία της μη αυτόματης επανεγκατάστασης και επαναδιαμόρφωσης ενός συστήματος, ώστε να μπορείτε να εκτελέσετε κάποια από τα παρακάτω:
> Επαναφορά ενός υπολογιστή σε παλαιότερη έκδοση
> Ρύθμιση πολλών υπολογιστών με ίδιες διαμορφώσεις
> Αναβάθμιση σκληρών δίσκων σε μεγαλύτερη χωρητικότητα ή αντικατάσταση ενός κατεστραμμένου σκληρού δίσκου
> Πλήρης αποκατάσταση συστήματος σε περίπτωση προβλημάτων λογισμικού ή βλάβης του υπολογιστή

Είναι καλή ιδέα να κλωνοποιήσω ένα δίσκο;

Είναι πάντα καλή ιδέα να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας του σκληρού σας δίσκου. Το υλικό (σκληρός δίσκος) πεθαίνει αναπόφευκτα – ακόμη και οι SSD – και χωρίς αντίγραφο ασφαλείας τα δεδομένα σας πεθαίνουν μαζί του. Για να προετοιμαστείτε για μια τέτοια περίπτωση, είναι πιο έξυπνο να ξεκινήσετε με ένα αντίγραφο. Ένα πλήρες αντίγραφο ή έναν κλώνο ολόκληρου του σκληρού δίσκου.

Ποια η διαφορά αντιγραφής/κλωνοποίησης δίσκου;

Χωρίς να μπούμε σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες ας πούμε πως: αν θέλω να μεταφέρω απλώς αρχεία δεδομένων (έγγραφα, εικόνες, κ.λπ.), δεν χρειάζεται κλωνοποίηση δίσκου, μια απλή αντιγραφή είναι αρκετή. Ωστόσο, εάν προσπαθώ να αντιγράψω μια μονάδα δίσκου που διαθέτει λειτουργικό σύστημα (πχ Windows) και θέλω ο νέος δίσκος να μπορεί να εκκινήσει, τότε πρέπει να κλωνοποιήσω τον δίσκο. Υπάρχει ένας αριθμός κρυφών αρχείων μαζί με το MBR (Κύρια Εγγραφή Εκκίνησης) που πρέπει να αντιγραφούν για να μπορέσει να εκκινήσει η νέα μονάδα δίσκου.
Η κλωνοποίηση δίσκου είναι επίσης μια καλή ιδέα αν θέλετε να μεταφέρετε λειτουργικό σύστημα, εφαρμογές και αρχεία, σε μεγαλύτερης χωρητικότητας δίσκο.

Τα καλύτερα προγράμματα

Macrium Reflect Free Commercial

Με απλό και φιλικό περιβάλλον, είναι μία από τις καλύτερες εφαρμογές που θα μπορούσατε να βρείτε.
Στην δωρεάν έκδοση υποστηρίζει, cloning & imaging αλλά όχι BackUp. Είναι γρήγορη και το βασικότερο αξιόπιστη.
Περιλαμβάνει rescue disk ωστε να εκκινήσετε το σύστημα σας από εκεί αν χαλάσει ο δίσκος σας.

EaseUS Partition Master

Είναι μια ολοκληρωμένη λύση για partition management που ενσωματώνει μια εξαιρετικά απλή (έξυπνος οδηγός) διαδικασία για κλωνοποίηση δίσκου. Γρήγορο και αξιόπιστο, αξίζει τα χρήματα που ζητάει.

Η AlpaTec είναι κοντά σας και χρησιμοποιούμε εργαλεία που εξασφαλίζουν ταχύτητα και μέγιστη προστασία.